Skuldsättningsgrad - Så påverkar den ditt företag
November 24, 2024
Skuldsättningsgraden är ett finansiellt nyckeltal som används för att bedöma ett företags ekonomiska hälsa och risknivå. Den är ett viktigt mått både för dig som företagare och för potentiella investerare och kreditgivare.
Här går vi igenom vad skuldsättningsgrad betyder, hur måttet används och varför det är viktigt.
Vad är skuldsättningsgrad?
Skuldsättningsgraden mäter ett företags skulder i förhållande till det egna kapitalet. Måttet används för att utvärdera företagets ekonomiska situation, finansiella risk och kapitalstyrka.
Skuldsättningsgraden är en central faktor vid företagsvärdering och används ofta av potentiella investerare och långivare för att bedöma riskerna med att investera i eller låna pengar till ett företag.
Skuldsättningsgraden är nära besläktat med nyckeltalet soliditet, som även det är ett mått på ett företags ekonomiska hälsa. Precis som skuldsättningsgraden handlar soliditeten om företagets finanser och stabilitet.
Skillnaden är att soliditeten mäter hur stor andel av tillgångarna som finansierats med eget kapital. Det här innebär att en hög soliditet är eftersträvansvärt och ett tecken på stabilitet och solida finanser i bolaget. En hög skuldsättningsgrad betyder också per definition att företag har låg soliditet.
Det är vanligt att företag har som uttalat mål att nå och bibehålla en så låg skuldsättningsgrad som möjligt. Låg skuldsättning innebär stabilitet och trygghet, både på kort och lång sikt. En låg skuldsättningsgrad betyder också att företaget står bättre rustat för ekonomiska förändringar, har bättre möjligheter att täcka oväntade kostnader och att snabbt anpassa verksamheten efter nya omständigheter.
En hög skuldsättningsgrad kan medföra betydande nackdelar. Men det är inte alltid negativt. Under vissa omständigheter kan en relativt hög skuldsättningsgrad tvärtom vara en fördel. Lånat kapital som används strategiskt kan exempelvis leda till högre avkastning och större intäkter.
Privat skuldsättningsgrad
Skuldsättningsgraden är främst ett finansiellt och redovisningsrelaterat begrepp som används inom företagsekonomi och redovisning. Men det kan också användas i privatekonomiska sammanhang, främst för att beskriva förhållandet mellan skulder och inkomster i ett hushåll. I de flesta fall säger man kort och gott skuldsättning istället för skuldsättningsgrad när det är privatpersoners skulder som avses.
Så beräknas skuldsättningsgraden
Den vanligaste formeln för att beräkna skuldsättningsgraden ser ut så här:
Skuldsättningsgrad = Justerade skulder ÷ Justerat eget kapital
Exempel:
Ett företag har skulder på 10 000 000 kronor och ett eget kapital på 6 750 000. Skuldsättningsgrad blir då: 10 000 000 / 6 750 000 = 1,48 eller 148 %
En skuldsättningsgrad på 1 eller mer (100% och uppåt) innebär att skulderna är större än det egna kapitalet.
Risker med en hög skuldsättningsgrad
En alltför hög skuldsättningsgrad innebär att företaget exponerar sig för en större finansiell risk. En hög skuldnivå medför också, i de flesta fall, högre räntekostnader och sämre förmåga att hantera förändringar som påverkar företagets ekonomi.
Faktorer som högre priser hos leverantörer, högre marknadsräntor och allmänna förändringar i konjunkturläget kan snabbt leda till sämre kassaflöde och betalningsförmåga.
Om företaget har små marginaler kan sådana förändringar påverka den löpande verksamheten och orsaka omfattande problem, i värsta fall att bolaget inte längre kan betala sina skulder och måste försättas i konkurs. En hög skuldsättningsgrad betyder också att det blir svårt att locka investerare och att teckna nya krediter.
Finns det en optimal skuldsättningsgrad?
Vad som är en bra skuldsättningsgrad och vad som är oroväckande högt är relativt och beror helt på det specifika företaget och dess förutsättningar. Till att börja medär skuldsättningsgraden främst värdefull för att jämföra företag som verkar inom samma bransch och sektor.
Tjänsteföretag har generellt, och bör också ha, en förhållandevis låg skuldsättningsgrad, eftersom de inte behöver så mycket kapital i verksamheten. För företag inom industrin, fastighetsbranschen, entreprenad och andra kapitalintensiva branscher kan däremot en betydligt högre skuldsättningsgrad vara fullt normal.
Det finns dock några tumregler man kan utgå från. Man brukar säga att:
En skuldsättningsgrad på 50 % eller mer räknas som hög.
En skuldsättningsgrad på mindre än 25 % räknas som låg.
En "bra" skuldsättningsgrad bör ligga mellan 25 % och 50 %.
Hur kan vi minska företagets skuldsättningsgrad?
Ett företag kan minska skuldsättningsgraden på två huvudsakliga sätt. Dels genom att betala av och minska skulderna. Dels genom att öka företagets egna kapital.
Det finns flera strategier för att uppnå detta. Här är några vanliga åtgärder som ofta används för att minska skulderna direkt eller indirekt genom att öka det egna kapitalets storlek i förhållande till skulderna.
Sälj aktier eller ge ut nya
Genom att ge ut fler aktier via en nyemission eller genom att släppa ut fler av de befintliga på marknaden är det möjligt att få in mer aktieägarkapital i företaget. Det kapitalet kan i sin tur användas för att betala av skulderna.
Omförhandla lån och krediter
Räntan på företagslån och checkkrediter sätts individuellt utifrån det aktuella företagets ekonomiska förutsättningar. Om ni fått en starkare ekonomi i företaget eller bara har en större affär hos den aktuella kreditgivaren eller banken är det ofta möjligt att förhandla till sig en bättre ränta. Något som leder till minskade kostnader och möjligheter att betala av skulder.
Dra ner på utgifter i verksamheten
Finns det processer som kan effektiviseras eller onödiga utgifter ni kan skära ner på eller eliminera helt? Genom att identifiera områden som kan effektiviseras eller bli billigare är det möjligt att minska utgifterna och använda överskottet till att betala av skulderna.
Öka företagets intäkter
Att ha en tydlig strategi för att förbättra företagets lönsamhet och generera högre intäkter är alltid en god idé. Högre intäkter innebär också att företaget får tillgång till mer kapital som kan användas för att betala och minska skulderna.
Analysera skuldsättningsgradens betydelse på sikt
Så här gör du för att analysera hur skuldsättningsgraden påverkar företagets verksamhet, risknivå och vilka för- och nackdelar situationen innebär på sikt.
Fastställ nuvarande skuldsättningsgrad
Räkna ut företagets skuldsättningsgrad genom att dividera de totala skulderna med det totala egna kapitalet.
Jämför genomsnitt i branschen
Jämför företagets skuldsättningsgrad med genomsnittet i den aktuella branschen och konkurrenter med liknande förutsättningar. Det ger en bra bild av bolagets finansiella hälsa i förhållande till den aktuella branschen och hur det står sig mot konkurrenterna.
Granska historisk skuldsättning
Titta på hur skuldsättningsgraden utvecklats över tid. Är en hög eller låg skuldsättningsgrad en ihållande faktor, en pågående trend eller något mer tillfälligt.
Hög skuldsättningsgrad under en viss period behöver inte vara negativt om det lånade kapitalet används för saker som investeringar, utveckling av nya produkter, marknadsföring och annat som kan hjälpa företaget att växa och generera högre intäkter på sikt.
Analysera eventuella för- och nackdelar
Utvärdera potentiella risker och fördelar med företagets nuvarande skuldsättningsgrad. Om skuldsättningsgraden är anmärkningsvärt hög under en längre period utan att detta leder till några fördelar bör företaget vidta åtgärder för att förbättra situationen.
I vissa fall kan det emellertid vara gynnsamt att låna mer pengar trots att skuldsättningsgraden då blir så hög att den skulle uppfattas som problematisk i en annan situation. Till exempel om företag ser en möjlighet att expandera och ta nya marknadsandelar. Skulder som genererar en avkastning längre fram är inte per definition en belastning. De kan också vara en tillgång som ökar företagets värde.