Vad är benchmarking?

November 28, 2024

Benchmarking handlar om att jämföra ett företag och dess prestationer med andra organisationer. Syftet är att hitta lärdomar och insikter som kan tillämpas för att förbättra den egna verksamheten.

Benchmarking, eller riktmärkning som det ibland kallas på svenska, går ut på att jämföra en aspekt av företagets verksamhet med liknande företag. Syftet är att identifiera områden som kan förbättras genom att titta på hur konkurrenterna presterar.

Den informationen kan sedan användas för att ta fram strategier och konkreta åtgärder för att förbättra företagets verksamhet. Benchmarking kan användas för att utveckla och förbättra allt från tillverkningsprocesser, kvalitetskontroll och marknadsföring till administration och andra interna processer.

Så funkar benchmarking

Benchmarking används för att identifiera förbättrings- och utvecklingsmöjligheter genom att titta på hur en eller flera konkurrenter presterar på ett visst område. Det företag man “benchmarkar” (alltså jämför med) bör gärna vara ett företag som presterar bra. Om framgångsrika företag i er bransch exempelvis säljer sina produkter till ett annat pris än vad ni gör i nuläget, kan detta vara ett tecken på att ni behöver justera er prissättning.

Benchmarking kan också användas för att hitta saker ni gör bra redan idag. Om det till exempel visar sig att en marknadsföringskampanj varit väldigt effektiv är det sannolikt ett tecken på att ni bör satsa mer på den typen av insatser.  Det kan också ge en hint om att ni kan styra om resurser till andra områden där de behövs mer.

Benchmarking vilar, något förenklat, på dessa tre grundfundament:

Analys av nuläget

Hur presterar företaget idag? Hur står vi oss mot konkurrenterna, branschen som helhet eller andra enheter inom organisationen?

Målbild

Vad är företagets mål? Vilka resultat vill vi se se på sikt och vilka av dessa är möjliga att uppnå? Benchmarking är ett värdefullt verktyg för att sätta upp relevanta och genomförbara mål för företaget och dess verksamhet.

Färdplan

Det övergripande målet med benchmarking är både att identifiera saker som behöver förbättras och att hitta processer som hjälper att göra just det. Genom att studera andra organisationer kan ni hitta en förbättringsmodell som passar just er verksamhet.

Olika typer av benchmarking

Det finns flera olika former av benchmarking som fokuserar på olika aspekter och områden. De vanligaste typerna är funktionsinriktad benchmarking, intern benchmarking och konkurrensinriktad benchmarking.

Intern benchmarking

Intern benchmarking går ut på att jämföra och utvärdera hur ett företag presterar internt. Till exempel hur olika avdelningar och enheter presterar.

Konkurrensinriktad benchmarking

Konkurrensinriktad benchmarking går ut på att jämföra företagets prestationer, arbetssätt, nyckeltal och andra mätpunkter med dina konkurrenter. Här handlar det om att identifiera saker som dina konkurrenter gör bra och vad som fungerar i branschen i stort. De insikterna kan sedan tillämpas för att förbättra den egna verksamheten.

Funktionsinriktad benchmarking

Funktionsinriktad benchmarking handlar precis som namnet antyder om att jämföra ett företags arbetssätt och processer med andra företag och organisationer. Ofta jämför man med en bransch eller industri som helhet. Det behöver inte nödvändigtvis vara samma bransch eller industri som det egna företaget är verksamt i. Genom den här typen av benchmarking är det möjligt att hitta helt nya arbetssätt och metoder som kan förbättra den egna verksamheten och ge fördelar gentemot konkurrenterna.