Nollpunkt - Därför ska du göra en nollpunktsanalys

October 30, 2024

Nollpunkt är den finansiella punkt där företagets intäkter och kostnader är lika stora. Nollpunkten är viktig eftersom den talar om när en produkt täcker sina kostnader och börjar generera en vinst.

Nollpunkt, eller break-even som begreppet heter på engelska, är den finansiella punkt där företagets intäkter och kostnader är lika stora. För att beräkna var nollpunkten för en vissa ligger används en nollpunktsanalys. Med hjälp av nollpunktsanalys kan du exempelvis räkna ut hur stor försäljningsvolymen behöver vara för att täcka alla kostnader och undvika en förlust.

Därför är nollpunkten viktig

Nollpunkten är ett viktigt mått eftersom den identifierar hur mycket ett företag behöver sälja av en produkt eller tjänst för att täcka alla kostnader och säkerställa att det inte går med förlust.

Nollpunkten är därför ett viktigt verktyg vid strategiska beslut inom företaget. Exempelvis om man ska satsa på en ny produkt eller inte, vid prissättning och för att sätta nivån för acceptabla kostnader och försäljningsmål..

Break-even används i flera olika sammanhang utöver att beräkna när ett företag eller en produkt kommer att generera vinst. Men den kan också användas vid privata affärer.

Exempelvis är nollpunkten för sig som är husägare den punkt då ett möjligt försäljningspris precis täcker in priset du betalade samt alla kostnader för lån, renoveringsbehov, skatter och avgifter. Du skulle alltså varken gå med vinst eller förlust om du säljer huset.

I finansbranschen kan nollpunkten användas för att räkna ut vilket värde en säkerhet måste ha för att täcka alla kostnader som uppstår vid en affär som skatter, avgifter, courtage och liknande.

Nollpunktsanalys - ​Så beräknas nollpunkten

För att göra en nollpunktsanalys behövs siffror för både försäljningspriset per enhet plus en uppdelning av de rörliga och fasta kostnaderna. Till de fasta kostnaderna i ett företag räknas bland annat månadslöner och lokalhyra.

De rörliga kostnaderna avser istället kostnader som förändras i takt med antalet producerade och sålda varor. Till den här typen av kostnader räknas bland annat materialkostnader och kostnader för varor företaget själv behöver i produktionen.

Ett enkelt sätt att beräkna nollpunkten är att dividera de fasta kostnaderna med bruttovinstmarginalen. Anta att ditt företag har fasta kostnader på en miljon kronor och en bruttovinstmarginal på 25 %.

Nollpunkten landar då på 4 miljoner kronor; 1 000 000 / 0,25. Företag måste alltså skapa en intäkt på 4 miljoner kronor för att täcka sina fasta och rörliga kostnader. Alla intäkter över fyra miljoner kronor kan i det här fallet räknas hem som vinst. Är intäkterna lägre så kommer affären att innebära en förlust för företaget.

En nollpunktsanalys används också för att räkna ut hur många enheter av en vara man behöver sälja för att täcka kostnaderna. För att veta det behöver man först räkna ut täckningsbidraget, vilket är en mer komplex beräkning som vi kommer att gå igenom i en separat artikel.

Fördelar med en nollpunktsanalys

En  nollpunktsanalys är till stor hjälp vid flera viktiga tillfällen. Den kanske viktigaste fördelen är att nollpunktsanalysen förklarar förhållandet mellan kostnader, produktionsvolymer och avkastning vid en affär och/eller i företag i stort.

Nollpunktsanalysen kan också vara till stor hjälp för att:

Hitta dolda kostnader

En nollpunktsanalys kan hjälpa dig att hitta dolda kostnader och att förutse oväntade sådana.

Lägga grund för faktabaserade beslut

Att fatta affärsrelaterade beslut baserat på magkänsla och gissningar är sällan en bra idé. Genom att göra en nollpunktsanalys får du hårda fakta kring investeringar, affärsmöjligheter och företagets övergripande ekonomi.

Sätta realistiska mål

Genom att göra en grundlig analys kring nollpunkten blir det enklare att sätta upp konkreta och realistiska mål. Du kommer veta exakt hur många exemplar av en vara eller hur mycket av en tjänst du behöver sälja för att generera vinst.

Locka investeringar

En nollpunktsanalys är ofta ett krav för att få investerare att satsa på företaget. En produkt kan vara hur fantastisk och innovativ som helst. Men om det inte finns någon plan eller faktabaserad analys som talar om när den kan tänkas generera vinst är det en tveksam investering. De flesta investerare vill därför se en nollpunktsanalys innan de går in med pengar i företaget. Oavsett om det handlar om att stötta ett nystartat företag eller finansiera en satsning på en ny produkt.

Underlätta vid prissättning

En nollpunktsanalys är också ett viktigt verktyg när du sätter priset för en vara eller tjänst. Den talar nämligen om hur lågt pris du kan sätta på en vara innan den blir en förlustaffär och hur många varor du behöver sälja vid varje prispunkt för att generera vinst. Något som är särskilt viktigt i konkurrensutsatta branscher där företag har ett incitament att sätta priset så nära nollpunkten som möjligt.

Nollpunkten är inte allt

Analyser av nollpunkten har som vi sett många fördelar vid planering och affärsrelaterade beslut. Men en nollpunktsanalys har också begränsningar.

En sådan är att den vilar på antagandet att kostnaderna strikt kan delas upp i fasta och rörliga sådana. I verkligheten är det långt ifrån så enkelt. Vid produktion av en mindre komplex vara, exempelvis en lastpall, är det enkelt att göra en sådan uppdelning.

I ett tjänsteföretag blir det betydligt svårare, bland annat eftersom personalkostnaderna både är fasta och rörliga i tjänsteföretag. Det här innebär att det blir svårt att få någon större precision i nollpunktsanalysen.

En annan begränsning är att försäljningspriser, rörliga kostnader och de totala fasta kostnaderna inte är skrivna i sten. Försäljningspriset för en vara kommer ofrånkomligen att fluktuera i takt med tillgång och efterfrågan på den aktuella marknaden och med konjunktursvängningar i samhället.

På samma sätt kan priset för grundläggande råvaror variera kraftigt på grund av faktorer som företaget inte har någon kontroll över. Till och med de fasta kostnaderna kan förändras, exempelvis på grund av att ny lagstiftning eller att kontrakt plötsligt behöver omförhandlas.

En nollpunktsanalys tar inte heller mer svårbedömda faktorer som kundnöjdhet, varumärkeskännedom och produktkvalitet i beaktande. Man kan säga att nollpunktsanalysen vilar på strikt finansiella mätvärden. Något som inte alltid är tillräckligt. För att fatta strategiska beslut och skapa gynnsamma förutsättningar för företaget på längre sikt krävs ofta ett mer holistiskt perspektiv.