Vad är en kreditfaktura?

November 21, 2024

Ibland skickar ett företag ut en faktura som innehåller fel eller inte ska betalas alls. Om det hänt ska företaget utfärda en kreditfaktura som korrigerar felet. Kreditfakturan är i praktiken en omvänd faktura som anger hur mycket företaget ska få tillbaka istället för hur mycket som ska betalas.

En kreditfaktura är en korrigerad version av en tidigare faktura. En kreditfaktura behöver upprättas om den ursprungliga fakturan var felaktig eller inte ska betalas av någon annan anledning. En kreditfaktura kallas ibland även minusfaktura, kreditnota eller omvänd faktura.

Vad är en kreditfaktura?

Det händer att företag skickar ut felaktiga fakturor. Det kan till exempel handla om dubbletter, fakturor som angett ett för högt pris eller som inte ska betalas alls. Om det händer måste företaget skicka ut en korrigerad faktura som kallas kreditfaktura. Man kan säga att kreditfakturan är en minusfaktura som specificerar ett belopp kunden får tillgodo istället för ett belopp som ska betalas.

Kreditfakturan ser ofta i princip likadan ut som den ursprungliga fakturan, men beloppet är angett som negativt och det står t.ex. “att erhålla” eller “er tillgodo” istället för “att betala”.

Den vanligaste orsaken till att en kreditfaktura skickas är att den ursprungliga fakturan är felaktig, till exempel att ett för högt pris angetts. Men det kan också handla om att en kund fått fel produkt, en trasig vara eller är missnöjd med produkten och därför inte ska betala. Det är möjligt att makulera den ursprungliga fakturan och skapa en helt ny. Men om kunden redan hunnit betala måste en kreditfaktura upprättas och skickas till kunden.

Så upprättar du en kreditfaktura

Hur en kreditfaktura ska upprättas och vad den ska innehålla regleras i mervärdesskattelagen. Lagen slår fast att en kreditfaktura (precis som en vanlig faktura) måste innehålla ett fakturanummer och det datum då fakturan utfärdades. Det ska också stå vilket belopp som korrigeras genom kreditfakturan och med hur mycket. Momsen ska också specificeras i enlighet med den ursprungliga fakturan.

Det här ska kreditfakturan innehålla:

Fakturanummer

Kreditfakturan ska ha ett unikt fakturanummer som skiljer från originalet. Fakturanumret kan vara en del i din ordinarie fakturanummerserie,

Fakturadatum

Datumet då kreditfakturan utfärdades

Belopp

Vilket belopp som krediteras och med hur mycket

Referens

Kreditfakturan ska även innehålla en referens till originalfakturan så att kunden kan se vad det är som korrigeras och bokföra detta korrekt.

Momsspecifikation

Kreditfakturan ska innehålla en specifikation av momsen, hur mycket moms som korrigeras och vilka momssatser det gäller.

Så gör du om du fått en kreditfaktura

Har du fått en kreditfaktura? Börja med att säkerställa att kreditfakturan innehåller korrekt information och att den matchar en tidigare felaktig faktura, ett köp, en retur, prisnedsättning eller annan korrigering.

Har du andra obetalda fakturor från företaget du fick kreditfakturan från? Då kan du dra av det krediterade beloppet från summan av de fakturor du ska betala. Om du exempelvis har en obetald faktura på 10 000 kronor och en kreditfaktura på 2 500 kronor från samma företag behöver du alltså endast betala 7 500 kronor.

Har du inga andra obetalda fakturor du kan kvittera det krediterade beloppet mot har du rätt att begära att företaget betalar tillbaka det belopp som anges på kreditfakturan. Glöm inte att bokföra kreditfakturan. En kreditfaktura är i praktiken en omvänd faktura och den ska också bokföras på motsatt sätt som den ursprungliga fakturan för att balansera ut beloppet. Om fakturan är momspliktig ska även momsen korrigeras i bokföringen.