Marknadsföring - Så marknadsför du ditt företag
November 6, 2024
Vad är marknadsföring?
Marknadsföring avser alla åtgärder och aktiviteter ett företag gör för att locka nya kunder, stärka sitt varumärke och behålla de kunder det redan har.
För att nå ut till nya kunder behöver ditt företag tala om att ni finns och varför kunderna ska välja just era produkter eller tjänster. Av den här anledningen är marknadsföring i någon form nödvändigt för alla företag, stora som små och oavsett vilken budget ni har.
Här går vi igenom olika typer av marknadsföring, vilka lagkrav som gäller och hur du bygger en framgångsrik marknadsföringsstrategi.
Vem riktar sig marknadsföringen till?
En grundläggande princip inom marknadsföring är att det måste finnas en klart definierad målgrupp och en plan för att nå ut till just den. Av den anledningen är det a och o att göra en grundlig analys och att lista ut vilka de potentiella kunderna för just er produkt är.
Den här analysen är helt nödvändig för att avgöra hur marknadsföringen ska se ut. Det vill säga vad ni ska göra, vilket tilltal och vilka medier ni ska använda och för att tajma marknadsföringen rätt. Ju bättre definierad målgrupp och tydligare bild av hur ni ska nå dem desto effektivare insatserna vara.
Marknadsföring – inte bara annonser och kampanjer
När du planerar och utformar din marknadsföring är det viktigt att tänka på att det inte enbart handlar om individuella kampanjer och insatser. Långsiktigt effektiv marknadsföring bör bygga på ett holistiskt perspektiv. “Marknadsföringstänket” bör vara en fundamental del av allt företaget gör, från kundkontakter, kvalitetskontroll och uppföljning till saker som utformning av företagets webbplats till paketering av enskilda produkter.
På vissa företag kan till och med personalens klädsel vara av betydelse för bilden av företaget som helhet. Skulle du lita på en personlig bankman eller företagssäljare som dyker upp på möten slarvigt klädd? Första intrycket spelar alltid roll.
Marknadsföringsinsatserna kan vara hur smart planerade och professionellt utförda som helst. Om företaget brister i andra aspekter kommer det att smitta av sig på allt ni gör, inte minst förtroendet för er och ert varumärke.
Marknadsföringslagen
Det är viktigt att känna till vad som är tillåtet och inte tillåtet innan du planerar och sätter igång med dina marknadsföringsinsatser. Här tittar vi närmare på vad lagen säger.
Marknadsföringen måste vara tydlig
All din marknadsföring måste utformas i enlighet med marknadsföringslagen och den ska genomgående vara utformad så att det tydligt framgår att det handlar just om marknadsföring och inte förmedling av oberoende fakta och information.
Ett annat krav i marknadsföringslagen är att det ska vara tydligt vem som är avsändaren. Du får exempelvis inte låta det påskina att det är någon annan som står bakom ett påstående i marknadsföringen, exempelvis en myndighet eller oberoende källa.
Marknadsföringen får inte heller vara vilseledande, något som gäller även om alla uppgifter som förmedlas är korrekta. Exempelvis får finansbolag som långivare inte otillbörligt lyfta saker som en låg ränta, eftersom det kan tillkomma andra kostnader som gör lånet dyrare än vad som framgår om man enbart tittar på räntan
Vad är vilseledande marknadsföring?
Vad räknas egentligen som vilseledande marknadsföring? Det enkla svaret är att marknadsföring räknas som vilseledande om den utelämnar väsentlig information, innehåller felaktiga uppgifter eller om informationen inte är tydlig.
Marknadsföring kan också anses vara vilseledande om väsentlig information har förmedlats på ett sätt som är svårbegripligt eller otydligt.
Information du inte får utelämna din marknadsföring
I marknadsföringslagen finns tydliga krav som fastställer hur marknadsföringen får se ut och regler kring vilken information som måste ingå. Du får till exempel inte utelämna information som kan vara av särskild betydelse för dina kunder. Typiska exempel är information om vad en produkt innehåller, dess pris och andra viktiga egenskaper.
Det finns dock ingen heltäckande förteckning över information som måste inkluderas i marknadsföringen. I många fall är det en bedömningsfråga och upp till dig att besluta som företagare. Det är dock viktigt att ha i åtanke att tveksam marknadsföring kan bli anmäld och prövad rättsligt, även om det inte finns något glasklart regelverk eller tydligt prejudikat i frågan sedan tidigare.
Regler kring vad som gäller vid marknadsföring och vilken information som måste inkluderas regleras även i andra lagar. Några exempel är:
E-handelslagen
Konsumentkreditlagen
Prisinformationslagen
Lagen om distansavtal
Det finns även en svart lista med förbjudna marknadsföringsmetoder. Den svarta listan är en förteckning, som i dagsläget innehåller 31 förbjudna marknadsföringsmetoder. Om ditt företag använder sig av någon av de 31 svartlistade metoderna riskerar ni att tvingas betala något som kallas marknadsstörningsavgift. Avgiften ligger på 5 000 till 5 miljoner kronor. Du hittar den svarta listan på Riksdagens webbplats.
Vad händer om jag bryter mot marknadsföringslagen?
Om din marknadsföring skulle bryta mot marknadsföringslagen i något avseende eller om det finns misstanke om att den gör det, är det första som händer i regel att Konsumentverket kontaktar dig och uppmanar dig att rätta till felen.
Om du frivilligt inte ändrar de aspekter av marknadsföringen som står i strid med lagen kan KV ta ärendet vidare till Patent- och marknadsdomstolen. Om ditt företag fälls riskerar du att bli tvungen att betala både rättegångskostnader och böter. Domstolen kan också besluta att företaget helt måste upphöra med en viss typ av marknadsföring och att ni inte får använda vissa typer av information alls i marknadsföringen.
Vilka marknadsföringsmetoder finns det?
Det finns många olika sätt att marknadsföra ett företag och dess produkter. Här är några av de främsta som används idag:
SEO
SEO är den engelska förkortningen för sökmotoroptimering. Sökmotoroptimering handlar precis som det låter om maximera din synlighet i sökmotorer som Google och Bing. I korthet handlar det om att förbättra företagets webbplats för att maximera era chanser att synas på just de sökningar och sökresultat kunder använder och tittar på.
Sökmotormarknadsföring
Sökmotormarknadsföring handlar precis som SEO om att synas i sökmotorernas resultat. Skillnaden är att här handlar det om betalda insatser.
Marknadsföring i sociala medier
Handlar precis som det låter om att skapa synlighet och bygga upp kundrelationer i olika sociala medier. Det kan röra sig om exempelvis annonskampanjer på Meta (facebook), TikTok, Snapchat och X (Twitter). Hur marknadsföringen ska utformas beror som med allt annat på vilken typ av produkter ni säljer och vilken målgrupp det rör sig om.
Content marketing
Content marketing handlar om att bygga relationer med potentiella kunder och stärka ert varumärke genom att publicera och sprida värdefullt innehåll. Det handlar alltså inte om att sälja en produkt eller tjänst. Man kan däremot säga att du i det långa loppet säljer dig själv även om marknadsföringen inte handlar om era produkter och inte innehåller några säljargument.
Annonsering
Klassisk marknadsföring genom annonser går aldrig ur tiden. Du betalar för att synas i ett utrymme som ägs av någon annan. Annonseringen kan vara både digital och analog. Digital annonsering handlar exempelvis om kampanjer i Google Ads, på facebook, Instagram, i Youtubevideos och på bloggar och webbsidor men också om banners och displaymarknadsföring. Exempel på den analoga motsvarigheten är annonser i tryckta medier som tidningar, affischer på reklampelare, i tunnelbanan och på evenemang som konserter och mässor.
Direktreklam
Direktreklam är kort och gott marknadsföring som riktar sig direkt till utvalda kundgrupper istället för att skjuta brett. Direktmarknadsföring kan handla om riktade insatser som sms, nyhetsbrev och utskick till direkt till kunderna. Den direkta marknadsföring kan både vara digital och traditionell, exempelvis adresserade utskick som skickas direkt till kundens fysiska adress.
Så sticker du ut med marknadsföringen
Marknadsföring är nödvändigt för att skapa varumärkeskännedom, för att nå fram till nya kunder och för att behålla de befintliga. Så långt inget konstigt. Men det här är emellertid något som dina konkurrenter också känner till och satsar på.
Av den här anledningen är viktigt att hitta sätt att sticka ut från mängden för att nå fram med ditt budskap. Det gäller också att lägga krutet på de ytor och metoder som ger mest valuta för pengarna.
För att marknadsföringen ska vara effektiv och leda till konkreta resultat gäller det också att vara både aktiv och uthållig. Det funkar inte att planlöst dutta lite här och där när det blir tid över. Effektiv marknadsföring är en långsiktig investering och ju mer du satsar desto bättre kommer resultatet att bli.
Här några sätt att maximera effekten av din marknadsföring:
Dela med dig av värdefull information
Att ge kunderna värdefull information är ett effektivt sätt att nå ut till potentiella kunder och att stärka företagets varumärke. Den här typen av marknadsföring leder i de flesta fall inte till en affär och betalande kunder direkt. Men den talar om att ni finns, är ett seriöst företag som bryr sig om sina kunder och inte enbart krassa ekonomiska värden.
Genom att bjuda på värdefull kunskap och insikter, inspiration och annat som kunderna har användning för bygger ni förtroende och en bra grund för långsiktiga relationer med era kunder. Det här kan ni exempelvis göra genom att publicera artiklar, guider och värdefulla tips på er webbplats.
Fokusera på rätt kanaler
Få företag har obegränsade resurser att satsa på marknadsföringen. Därför är det viktigt att rikta in sig på ytor och kanaler där ni kan få ett genomslag och konkreta resultat. Det är med andra ord poänglöst att satsa tid och pengar på kanaler som inte är relevanta för er målgrupp.
Underskatta inte analog marknadsföring
Det är lätt att stirra sig blind på och enbart fokusera på digitala kanaler när man formulerar en marknadsföringsplan. Men det finns också skäl att inte ge upp helt med traditionella marknadsföringsmetoder. Inte minst om ni vill nå ut till kunder lokalt. Underskatta inte saker som direktkontakt med kunderna, reklamutskick, affischering, att närvara på mässor och event. Många gånger kan en kombination av “analog” och digital marknadsföring vara en effektiv strategi.
Kundomdömen, recensioner och kundcase
Nöjda kunder är av uppenbara skäl av central betydelse för alla företag. De flesta delar gärna med sig av positiva erfarenheter av ert företag och era produkter. Utnyttja det. Du kan dra nytta av detta exempelvis genom att publicera onlinerecensioner och kundcase.