Så gör du om du fått en bluffaktura
October 30, 2024
Bluffakturor är den vanligaste typen av bedrägeribrott som riktas mot småföretag. Så gör du om du fått en bluffaktura.
Bluffakturor är den vanligaste typen av bedrägeribrott som riktas mot småföretag. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) minskade visserligen de totala bedrägeribrotten med cirka 20 procent mellan 2019 och 2021. Men samtidigt ökade antalet fakturabedrägerier med cirka 25 procent under perioden. Dessutom finns sannolikt ett stort mörkertal eftersom det inte är alla som anmäler falska fakturor, särskilt inte om de är på mindre belopp.
Så här gör du om du fått en faktura som du misstänker är felaktig eller bedräglig.
Vad är en bluffaktura?
En bluffaktura är ett samlingsbegrepp för ett olagligt krav på betalning. Både privatpersoner och företag råkar ut för detta. Det kan handla om en vara eller tjänst som du inte själv beställt, eller som du vilseletts att beställa eller en vara du aldrig får levererad till dig. Det kan även vara en tjänst eller vara där kostnaden är oskälig i proportion till vad som levererats. Bluffakturor är olagligt enligt 9 kap. Brottsbalken.
Vad räknas som en bluffaktura?
Det finns olika typer av bluffakturor och felaktiga avtal du behöver vara uppmärksam på. Vi hjälper dig identifiera vilka typer som är vanligast förekommande och hur du ska hantera dem. Det första du ska tänka på är att inte betala om du får en faktura trots att du inte beställt något, eller om du tycker fakturan innehåller något annat allvarligt fel.
En bluffaktura eller ett vilseledande avtal kan se ut så här:
– Oseriösa företag som skickar felaktig faktura utan tidigare kontakt
– Faktura från ett företag du varit i kontakt med men där det överenskomna avtalet inte upprätthållits, det kan vara att du beställt en vara du får faktura för men där varan aldrig dyker upp
– Ett erbjudande som utformats som en faktura, det står oftast i det finstilta och kan lätt misstas som en vanlig faktura
– En faktura där du känner att säljaren vilselett dig som kan anses bedrägligt
– Falska fakturor från utländska företag
– Försäljning över telefon, många blufföretag spelar in samtal och även om du inte går med på något så kan det klippas ihop så att det låter som att avtal ingåtts. Allt annat som sagts raderas från inspelningen. Avsluta samtalet så fort du anar oråd.
Hur bestrider man en faktura?
Om du fått en bluffaktura så ska du i första hand kontakta företaget som skickat fakturan och begära en rättelse eller att de stryker den helt. Be också om en kopia på avtalet eller inspelningen som fakturan grundar sig på.
Svarar de inte eller går de inte att få tag på? Då bestrider du fakturan genom att skicka e-post eller ett rekommenderat brev, på så vis får motparten svårt att hävda motsatsen och du får bevis på att mottagaren tagit emot brevet samt att du kan begära ett läskvitto via e-post.
Undvik att bestrida genom vanlig post eller muntligt. Bestrid så fort som möjligt då det ökar dina chanser att få rätt mot företaget i fråga.
När du bestrider en felaktig faktura ska ditt brev eller e-post innehålla:
Uppgifter kring vilken faktura det gäller - få med all information du kan hitta på fakturan som fakturanummer och kundnummer
Skriv att du bestrider fakturan och på vilka grunder du anser att den är felaktig. Formulera ditt bestridande enligt de aktuella förhållandena. Undvik standardformuleringar. Är det något du inte har avtalat, skriv det. Är det något du blivit lurad att beställa, skriver du det.
Signera aldrig något dokument till oseriösa företag, texta namnet istället för en underskrift
Får du en betalningspåminnelse bestrider du den på samma sätt!
Genom att bestrida fakturan minskar du risken för inkasso, betalningsanmärkningar och efterföljande åtgärder.
Spara allt underlag som rör fakturan
I ett senare skede kan det vara viktigt att kunna uppvisa underlag. Spara därför kopior på brev, meddelanden eller och konversation med företag som skickat fakturan. Det kan också vara en bra idé att föra minnesanteckningar över förloppet för att påvisa datum och annat relevant innehåll i när du bestrider fakturan.
Skulle ärendet gå vidare till Kronofogden skickar du underlaget plus dina skriftliga invändningar mot fakturan direkt till Kronofogden. Oseriösa företag går sällan vidare med ärendet efter det.
Skicka också in underlaget och ditt bestridande till Svensk Handel. De kan hjälpa med råd kring hur du går vidare med ärendet och kan också sätta upp företaget på deras varningslista . På så sätt minskar du risken att du blir betalningsskyldig gentemot Kronofogden. Finns företaget som skickat fakturan till dig redan på Svenska Handels varningslista blockeras det av kreditupplysningsföretagen, vilket betyder att du inte får en betalningsanmärkning.
Polisanmäl alltid fakturabedrägeri
Det är viktigt att du polisanmäler ärendet om du blir utsatt för fakturabedrägeri. Det gör du lättast genom att ringa 114 14 eller genom att besöka en polisstation.
Tänk på att polisen behöver allt underlag de kan få:
Hur du blev kontaktad – Telefonsamtal, brev eller via e-post.
Utförlig beskrivning om samtalet/kommunikationssättet.
Originalfakturan för dokumentation.