Vad är outsourcing?
December 8, 2024
Outsourcing innebär att ett företag lägger över arbetsuppgifter eller processer på ett annat företag.
Outsourcing, eller utkontraktering som det heter på svenska, betyder att ett företag överlåter tjänster, processer och arbetsuppgifter till ett annat företag. Genom att outsourca vissa uppgifter till ett specialistföretag är det ofta möjligt att effektivisera verksamheten och att spara pengar.
Några vanliga exempel på tjänster som företag väljer att outsourca är rekrytering, IT-tjänster, ekonomi- och redovisningstjänster, lönehantering, städning och fastighetsskötsel.
Det är också vanligt att outsourca marknadsföring och annonsering till ett specialistföretag som kan detta bättre, även om det finns en intern marknadsföringsavdelning på företaget.
Genom att outsourca som uppgifter inte har någonting med kärnverksamheten att göra kan du företagare fokusera på det du är bra på. Något som inte sällan är lönsamt på sikt.
Vad är fördelarna med outsourcing?
Den främsta fördelen med att använda sig av outsourcing är att det frigör resurser och ger företaget möjlighet att fokusera mer på kärnverksamheten.
Outsourcing kan också vara mer kostnadseffektivt och innebära en besparing då företaget ni lägger ut tjänsten på i regel jobbar snabbare och gör färre misstag tack vare sin specialistkompetens. En redovisningsfirma kommer till exempel, i allmänhet, vara bättre på just bokföring än ett bolag som sysslar med något helt annat.
Med outsourcing blir det också lättare att skala upp och ner och anpassa tjänstens omfattning efter företagets behov. Med egen inhouse-personal blir det här betydligt svårare. Ytterligare en faktor som uppskattas av många företagare är arr outsourcing ofta innebär att en rörlig kostnad blir fast.
Ni kan till exempel välja att ta hjälp av marknadsföringsbyrå ett specifikt antal per timmar mot ett överenskommet pris. Då vet ni exakt vad tjänsten kostar och kan lättare planera företaget ekonomi
Fördelar - Några exempel
Outsourcing gör möjligt att snabbt anpassa tjänstens omfattning efter behov
Goda möjligheter att frigöra tid och resurser och lägga mer fokus på kärnverksamheten.
Tillgång till specialistkompetens och insikter som inte finns inom företaget
Lägre kostnader eftersom företaget ni outsourcar till ofta kan göra jobbet snabbare och billigare
Vad är nackdelarna med outsourcing?
Outsourcing kan vara väldigt kostnadseffektivt och innebära lägre kostnader på sikt. Men det är förstås inte gratis. Det här innebär att ni kan få en betydande utgiftspost och det kan inte sällan dröja ett tag innan det lönar sig att låta någon annan utföra tjänsten.
En annan nackdel är att du som företagare ger upp en del av kontrollen över utförandet av den aktuella tjänsten. Något som gör det svårare att överblicka och utvärdera tjänsten och hur väl den utförs. Det är inte heller ovanligt att ett företag har mycket känslig information som det inte är lämpligt att dela med extern part.
Nackdelar - Några exempel:
Sämre överblick och kontroll över processer och utförande
Förlust av kontroll över processer och utförande
Kan innebära en säkerhetsrisk och snårig juridik för företag som har eller hanterar känslig data
Kan innebära att mer tid går till kommunikation, avstämningar och uppföljning