Vad är bolagsskatt?
October 31, 2024
Bolagsskatten är en statlig skatt som tas ut på vinsten i företag. Vi berättar hur bolagsskatten funkar och hur den svenska skattenivån står sig ur ett internationellt perspektiv.
Bolagsskatt är precis som namnet antyder en skatt som betalas av företag. Bolagsskatten tas ut på den eventuella vinst företaget gör under ett räkenskapsår. I Sverige ligger bolagsskatten på 20,6 procent. Den effektiva företagsskatten är dock i de allra flesta fall betydligt lägre eftersom det är möjligt att göra ett flertal avdrag som påverkar hur mycket skatt företaget behöver betala.
Vad är bolagskatt?
Bolagsskatt, eller corporate tax som det heter på engelska, är en statlig skatt som tas ut på den årliga vinsten i ett företag. Bolagsskatt betalas av aktiebolag och ekonomiska föreningar, i vissa fall kan även stiftelser och ideella föreningar behöva betala bolagsskatt.
Enskilda firmor, handelsbolag och kommanditbolag är däremot inte juridiska personer och därmed inte heller egna skattesubjekt. De behöver därför inte betala någon bolagsskatt. Istället är det varje delägare som betalar skatt på sin andel av den eventuella vinsten.
Den svenska bolagsskatten ligger sedan 2021 på 20,6 procent, då den sänktes från den tidigare nivån på 21,4 procent. Den svenska bolagsskatten är i dagsläget förhållandevis låg, både i ett internationellt och historiskt svenskt perspektiv. Som exempel kan nämnas att den amerikanska bolagsskatten låg på hela 35 procent fram till 2017 då den sänktes av den dåvarande presidenten Donald Trumps regering.
Så funkar bolagsskatten
Vinsten i ett aktiebolag beskattas löpande genom bolagsskatten och betalas in månadsvis. När du registrerar ett aktiebolag och ansöker om F-skatt anger du också en uppskattning om bolagets förväntade resultat. De här uppgifterna ligger sedan till grund för hur mycket preliminär bolagsskatt företaget ska betala varje månad.
Om det exempelvis visar sig att omsättningen blir lägre eller högre än dina initiala beräkningar kan du korrigera detta genom att ange de nya uppgifterna och beräkningen i en preliminär inkomstdeklaration.
På så sätt undviker du risken att behöva betala kvarskatt om det skulle visa sig att bolagets preliminärskatt blir lägre än den slutgiltiga skatteberäkningen. Skulle det tvärtom visa sig att bolagets omsättning blir lägre än din ursprungliga uppskattningen så kommer den nya uppgifterna innebära att den preliminära inkomstskatten du behöver betala in blir lägre.
Bolagsskatt - Historik
Den enhetliga bolagsskatten vi har idag är ett relativt nytt fenomen i Sverige. Fram till och med 1985 hade vi både en statlig och en kommunal bolagsskatt. Vid den här tiden gick den sammanlagda bolagsskatten upp till ungefär 52 procent, och för vissa lönsamma storbolag ända upp till 57 procent.
1985 avskaffades emellertid den kommunala bolagsskatt. Men eftersom den statliga bolagsskatten samtidigt höjdes låg den totala skattesatsen kvar på ungefär samma nivå, alltså strax över 50 procent.
Nästa större förändring skedde vid den stora skattereformen vid årsskiftet 1990-1991. Då sänktes bolagsskatten med mer än 20 procent till 30 procent. Det kan låta som en rejäl skattesänkning.
För de flesta företag var förändringen i praktiken dock inte så stor. Skattesänkningen kombinerades nämligen med ett flertal slopade avdragsmöjligheter och andra förändringar. Något som sammantaget betydde att den effektiva skattesatsen låg kvar på en i princip oförändrad nivå.
Rent formellt var den svenska bolagsskatten relativt låg vid den här tiden, sett ur ett internationellt perspektiv och i jämförelse med andra OECD-länder.
Det dröjde faktiskt ända tills början av 2000-talet tills den genomsnittliga bolagsskatten i EU hade kommit ner till svensk nivå. Och i USA låg bolagsskatten på 35 procent fram till 2017 då dåvarande president Donald Trumps regering sänkte skatten till 21 procent.
Bolagsskatten i Sverige är alltså låg i ett historiskt och internationellt perspektiv. Man ska dock komma ihåg att nominella skattenivåer inte är allt. En minst lika viktig faktor är avdragsmöjligheterna.
Eftersom avdragsmöjligheterna sedan mitten av 1980-talet och framåt kraftigt begränsats kan man, i vissa fall, rentav säga att den effektiva bolagsskatten har ökat i Sverige. Enligt vissa beräkningar ökade den effektiva skattesatsen som mest under perioden 1992 och 2000 och nådde sin hittills högst punkt omkring 2017.
Bolagsskatt i andra länder
Den internationella trenden under de senaste 30 åren har varit att successivt sänka bolagsskatten. I Irland sänktes exempelvis bolagsskatten från 40 procent till 12,5 procent under perioden 1996 till 2003.
Många länder har också stegvist sänkt bolagsskatten, om än i mindre dramatisk omfattning. Genomsnittet för de europeiska länderna är idag 21,3 procent (2023), drygt under den genomsnittliga bolagsskatten för hela världen på 23,45 procent (2023).
Länderna med lägst bolagsskatt i Europa:
Montenegro: 9 %
Ungern: 9 %
Makedonien: 10 %
Kosovo: 10 %
Bulgarien: 10 %
Bosnien och Herzegovina: 10 %
Moldavien: 12 %
Liechtenstein: 12,5 %
Irland: 12, 5 %
Cypern: 12,5 %
Länderna med högst bolagsskatt i Europa
Malta: 35 %
Tyskland: 30 %
Nederländerna: 25,8 %
Belgien: 25 %
Frankrike: 25 %
Spanien: 25 %
Turkiet: 25 %
Storbritannien: 25 %
Luxembourg: 24,94 %
Italien: 24 %