Startkapital

November 26, 2024

Startkapital är kapital som behövs för att komma igång med en ny verksamhet. Det behöver vara tillräckligt stort för att täcka företagets kostnader fram tills det genererar en vinst.

Startkapital är det kapital som behövs för att starta upp ett företag och komma igång med verksamheten. Startkapitalet behöver vara tillräckligt stort för att finansiera allt företaget behöver fram till break-even, alltså den punkt då intäkterna är lika stora som kostnaderna och företaget kan börja generera en vinst.

Vad är startkapital?

Startkapital är kort och gott det kapital du behöver för att starta ett nytt företag och komma igång med verksamheten. Startkapital förväxlas ofta med aktiekapital men är inte samma sak. Startkapital avser till skillnad från aktiekapital all finansiering som företaget behöver när det befinner sig i uppstartsfasen och inte bara de pengar som ägarna lägger in i bolaget.

Ett tillräckligt startkapital är nödvändigt för att säkerställa att företaget kan betala löner, hyra lokaler och göra nödvändiga inköp. För nystartade företag tar det i regel lite tid innan man har tillräckligt med betalande kunder och intäkter för att täcka allt som behövs. Därför behövs ett startkapital.

I mindre företag är det inte sällan ägaren som står för det startkapital som behövs genom att satsa sina egna pengar.  Men ofta är det nödvändigt att använda extern finansiering. Till exempel i form av banklån, bidrag, förskottsbetalningar från kunder och riskkapital från investerare som vill satsa på bolaget.

På senare år har det också blivit allt vanligare att använda sig av crowfunding för att finansiera uppstarten. Företaget presenterar då sin affärsidé på en crowfunding-plattform för att generera intresse för satsningen. Vem som helst kan då hjälpa till med finansieringen, det är vanligt att både privatpersoner och andra företag satsar pengar.

Tar du ett företagslån för att starta verksamheten behöver du som ägare ställa egna tillgångar som säkerhet för lånet. Det går också att personligen ta ansvaret för lånet genom så kallad ägarborgen. Något som innebär att du personligen blir skyldig att betala lånet och de räntor som tillkommer om företaget inte kan göra det genom sina intäkter. Det här innebär förstås att du som ägare utsätter dig för en icke obetydlig ekonomisk risk om det skulle visa sig att verksamheten inte går så bra som du tänkt dig.

Använd startkapitalet rätt

Det är inte bara viktigt att inte enbart tänka på hur du ska få in startkapital utan även hur kapitalet kan användas på bästa sätt. Därför är det klokt att sätta upp en detaljerad genomtänkt budget och plan för säkerställa  att startkapitalet används rätt.

Ett viktigt moment vid uppstarten och är att ta fram en solid affärsplan. Affärsplanen är precis som namnet antyder en plan för företagets affärer och verksamhet. Den beskriver affärsidén, vilka företagets mål är och hur de ska uppnås på ett effektivt sätt. I kombination med budgeten fungerar affärsplanen som en konkret plan för företagets mål och att avgöra vad som krävs för att nå dem.

Hur mycket startkapital behövs för att komma igång?

Hur mycket startkapital som behövs för att få igång verksamheten är helt beroende av bransch, vilken typ av företag det rör sig om och verksamhetens omfattning vid starten.

Ett företag inom tillverkning, transport, byggbranschen, entreprenad och liknande branscher kommer att behöva maskiner, fordon och andra tillgångar som kostar en hel del att köpa in eller leasa. Då behövs ett större startkapital än ett företag inom tjänstesektorn behöver, eftersom den huvudsakliga kostnaden där utgörs av löner till personalen. Alla företag är unika och det går därför inte att ange en specifik siffra eller ens en generell rekommendation för startkapitalets storlek.

För att säkra det startkapital du behöver krävs en hel del planering. Banken kommer till exempel att granska din affärsidé- och plan för att avgöra om den är gångbar innan de beviljar ett lån.

Eventuella investerare vill på samma sätt skaffa sig en uppfattning om bolagets utsikter att gå med vinst, generera avkastning på det satsade kapitalet och hur lång tid detta tar.

Därför är så gott som alltid nödvändigt att göra en gedigen affärsplan för verksamheten du kan visa upp för banken och andra aktörer för att de ska vara beredda att gå in med kapital i bolaget. Planen bör beskriva hur verksamheten fungerar, era mål både på kort och långsiktigt, hur finansieringen ser ut och när ni räknar med att generera en vinst.

Bolagsformen avgör hur mycket aktiekapital du måste ha

För aktiebolag är det ett lagstadgat krav att du måste ha ett startkapital på minst 25 000 kronor.  Tidigare var kravet det dubbla, alltså 50 000 kronor. Men detta ändrades den 1 januari 2020 då nya regler trädde i kraft. Syftet med regeländringen var att sänka trösklarna för entreprenörer som vill starta nya företag. För publika aktiebolag, alltså företag vars aktie handlas på börsen/den öppna marknaden, är kravet 500 000 kronor.

Olika sätt att skaffa startkapital

Företagslån

Ett företagslån är kort och gott ett lån som är särskilt utformat för företagsfinansiering. Företagslån erbjuds både av traditionella banker, nischade affärsbanker och andra finansinstitut som vänder sig särskilt till företagare. Företagslån är ett vanligt sätt att finansiera startkapital i nya företag och har flera fördelar. Framför allt kommer det inte med några särskilda krav utöver att lånet ska betalas tillbaka tillsammans med tillhörande räntor och avgifter.

Riskkapital

Riskkapital, eller venture capital som det heter på engelska, är pengar som investeras i företaget tidigt under företagets utveckling. Riskkapitalet kommer i regel från andra bolag som tror att ditt bolag kommer att bli lönsamt på sikt. Det finns också riskkapitalister som specialiserat sig på att satsa på uppstartsföretag och företag som vill växa. I utbyte får den som ställer upp riskkapitalet en del av bolagets aktier. Det här innebär att de har rätt till en del av företagets framtida vinster och att du släpper viss kontroll över företaget. Det är därför viktigt att välja rätt investerare och att uppgörelsen blir fördelaktig för alla parter.

Använd ditt personliga nätverk

En vanlig metod för att finansiera startkapital till mindre verksamheter är be om ekonomiskt stöd från familj, vänner och andra personer i ditt eget nätverk. Det här innebär mindre risker för dig personligen jämfört med att teckna ett banklån. För att det här ska vara en hållbar lösning krävs dock att alla inblandade är införstådda med riskerna och allt vad det innebär att låna ut en större summa pengar. Därför är det av stor vikt att det finns en tydlig överenskommelse om hur pengarna ska användas, när de ska återbetalas och vad som händer om företaget inte når sina mål.  

Företagsinkubator

En företagsinkubator är en organisation som är specialiserad på att hjälpa entreprenörer att komma igång och utveckla ett nytt företag. Oftast erbjuder de ett flertal olika tjänster och resurser nystartade företag behöver, men i regel inte direkt finansiering. Det handlar vanligtvis istället om förmedling av kontakter, rådgivning, hjälp med juridik och finslipning av affärsidén. Du kan även få hjälp att hitta finansiering på annat håll och att säkra så bra villkor som möjligt.

Satsa eget kapital

Ett vanligt sätt att finansiera uppstarten av mindre bolag är att helt enkelt satsa sina egna pengar. Det här kan  vara en smart lösning för dig som har egna besparingar eller andra tillgångar som kan realiseras och användas för att finansiera företaget i uppstartsfasen. Att satsa sina egna tillgångar innebär förstås en personlig ekonomisk risk. Om det inte går som planerat riskerar du att bli av med pengarna. Fördelen är att du inte behöver betala några räntor och inte behöver släppa kontrollen över företaget och dess utveckling.

Sälj aktier

Försäljning av bolagets aktier är ett vanligt sätt att få in kapital, både för nya företag och organisationer som vill växa. Så länge du behåller aktiemajoriteten i bolaget behöver det här inte innebära att du behöver släppa kontroll över företaget.

Affärsänglar

En affärsängel är en privatperson som satsar sina egna pengar i nya och växande företag. Ofta rör det sig om personer som själva byggt upp framgångsrika företag och kan erbjuda både finansiering, kunskaper och användbara kontakter och möjligheter. Samtidigt vill en affärsängel i likhet med alla andra investerare ha avkastning på det satsade kapitalet och en säkerhet t. ex. i form av en aktiepost.

Förskottsbetalning från kunder

Ett mindre vanligt sätt att finansiera startkapital är att begära förskottsbetalning från företagets kunder. Det här kräver att du redan har en etablerad relation med kunderna ifråga och att de litar på att du kan leverera.

Fördelen är att du slipper ligga ute med pengar och inte riskerar problem om en eller flera kunder betalar sent. Det innebär dock att kunden har en fordran på företaget vilket kan leda till problem om du inte levererar i tid eller om dina egna kostnader blir högre än beräknat.

Crowdfunding

Crowdfunding, är en finansieringsform som bygger på att du tar in kapital från ett stort antal mindre investerare, oftast privatpersoner. Det här kan vara ett bra alternativ för de som av någon anledning har svårt att säkra mer traditionella finansieringsalternativ som banklån.

Crowfunding sker i regel via en digital plattform som Kickstarter där du presenterar ditt projekt och saker som en beskrivning av dina produkter. Modellen är särskilt vanlig i branscher som spel- och apputveckling, mode och kultur.