Julklappar för företag - regler & tips 2024

December 7, 2023

Tips på julklappar & julgåvor till anställda och kunder. Lär dig allt om vad som gäller för bokföring, belopp & skatteregler kring julklappar för företag.

För många företag är julen en tid för att visa uppskattning gentemot både anställda och kunder genom julgåvor. Dock kan dessa gåvor betraktas som skattepliktiga förmåner, men det finns undantag. Här är en snabb genomgång av reglerna för julklappar inom företag och vad som är viktigt att tänka på för både vad gäller julklappar till anställda och kunder.


Julpresenter till anställda

När ett företag ska ge bort julpresenter till sina anställda finns det egentligen inga speciella restriktioner att förhålla sig till. En julpresent kan vara allt från heminredning till en spabehandling. En julgåva från företag till anställda kan även bestå av gåvokort.

Att ha i åtanke när det gäller att ge en julgåva till anställda är:

  1. Julgåvan kan inte bestå av rena pengar.
  2. Utgifter för julpresenter till anställda är avdragsgilla.
  3. För att en julgåva ska vara skattebefriad måste samtliga anställda eller en större grupp anställda få en julpresent.
  4. En person som är ensam anställd i ett eget aktiebolag kan ta emot en julpresent skattefritt.
  5. Även personer som driver enskild firma kan ge anställda skattefria julgåvor.

Hur mycket ett företag får ge i julklapp

Anställda kan ta emot en julgåva från ett företag helt skattefritt så länge gåvans värde inte överstiger ett visst belopp. Enligt Skatteverket får en skattefri julklapp för företag 2024 uppgå till maximalt 550 kronor.

Arbetsgivare får givetvis ge bort en julpresent med ett värde som överstiger 550 kronor. Då är det dock viktigt att komma ihåg att den anställda som tar emot gåvan är skyldig att betala skatt på gåvans värde.

Skattefria julpresenter

Det finns en huvudregel som säger att anställda är skyldiga att betala skatt för gåvor de får från sin arbetsgivare. Regeln gäller dock inte för gåvor som räknas som antingen en julpresent, jubileumsgåva eller minnesgåva. Dessa gåvor är helt skattefria för de anställda upp till ett visst belopp. Julgåvor från företag kan även ges till välgörenhet.

Julgåvor till kunder

Till skillnad från en julgåva från företag till anställd är en julgåva till kunder normalt inte avdragsgill. Det finns dock vissa undantag som gör att en del julgåvor till kunder räknas som avdragsgilla:

  1. En julgåva till en kund i form av en representationsgåva är avdragsgill upp till 300 kronor exklusive moms.
  2. Reklamgåvor av enklare karaktär följer samma regler som representationsgåvor.
  3. Julpresent i form av ett julbord för kunder kan räknas som en avdragsgill utgift. Det gäller om kostnader för representation har ett direkt samband med verksamheten.

Tips på julklappar för företag

När julen står för dörren kan det vara trevligt att fira högtiden på företaget. Ett enkelt sätt att fira tillsammans med anställda är genom att ge bort en julgåva. Här nedan är några populära förslag på julgåvor som företag kan ge till sina anställda:

  • Lyxig heminredning som bäddset, ljuslyktor och vaser.
  • Användbar teknik som bluetooth-högtalare, hörlurar och powerbanks.
  • Köksartiklar som knivset, set med salt- och pepparkvarn och vinglas.

Det finns också många roliga aktiviteter som anställda och arbetsgivare kan göra tillsammans för att fira julen och stärka samhörigheten på arbetsplatsen. Företaget kan exempelvis anordna olika typer av quiz-tävlingar, lösa en mordgåta tillsammans eller spela julklappsspel som Secret Santa.

Bokför julgåvan enkelt med Mynt

Så länge en julgåva inte överstiger 550 kronor kan den bokföras under övriga personalkostnader. Julgåvor till kunder som inte är avdragsgilla bokförs under kontot för övriga externa kostnader som inte är avdragsgilla.

Mynt företagskort hjälper företag att få en smidigare hantering av utgifter för julgåvor. Företagskortet är nämligen direkt kopplat till företagets bokföring. När företaget köper in julpresenter till de anställda med företagskortet blir bokföringen mycket enklare.

Källa

Skatteverket