Alla röda dagar 2025

October 24, 2024

Vi listar alla röda dagar 2025 och berättar hur du säkrar så mycket sammanhängande ledighet som möjligt i anslutning till de röda dagarna.

Så säkrar du sammanhängande ledighet i anslutning till de röda dagarna

2025 blir ett riktigt bra år för dig som vill maximera ledigheten. Det är nämligen så att maximalt antal röda dagar infaller på veckodagar. Har du möjlighet att ta ut klämdagar på ditt jobb eller vara flexibel med semesterdagarna finns det alltså goda möjligheter att säkra en hel del sammanhängande ledighet under året.

Här går vi igenom årets röda dagar, klämdagar, vad en röd dag egentligen är och vad som gäller för dagar före röd dag.

Vad är en röd dag?

En röd dag, eller helgdag som det egentligen heter, är en dag som enligt lag är arbetsfri. Helgdagarna kallas röda dagar eftersom de av tradition märks med rött i kalendrar medan alla andra dagar skrivs i svart. Juldagen, annandagen och påskafton är röda dagar, medan själva julafton och påskafton, precis som namnen antyder, är aftnar och därmed inte röda dagar.

Många är ändå lediga på aftnarna, men det händer att personer som jobbar inom exempelvis vården eller handel kan behöva jobba under dessa dagar om arbetsgivaren kräver det.

Alla söndagar är röda dagar, men i dagligt tal refererar begreppet främst till högtidsdagar som juldagen och nyårsdagen. De röda dagarna är fastställda i lag för att vi som medborgare ska kunna fira religiösa eller traditionella högtider.

De röda dagarna kan antingen vara fasta eller rörliga. Fasta röda dagar inträffar alltid på samma datum varje år. Hit räknas exempelvis juldagen som alltid inträffar 25 december och nyårsdagen som alltid inträffar 1 januari, oavsett år.

Rörliga röda dagar kan däremot infalla på olika datum beroende på bland annat astronomiska händelser. Påsken infaller exempelvis på olika datum beroende på när vårdagjämningen sker och vilken tidszon man bor  i.

För att komplicera saken ytterligare infaller påskdagen alltid på en söndag (och påskafton därmed på en lördag), vilket innebär att hela helgen behöver flyttas omkring en hel del år från år. Det betyder också att annandag påsk alltid infaller på en måndag.

Midsommardagen är en annan helgdag som alltid infaller på en helg, i det här fallet en lördag, då midsommarafton alltid är en fredag.

Vilka är de röda dagarna 2025?

Nyårsdagen: 1 januari - onsdag
Trettondagen: 6 januari  - måndag
Långfredagen: 18 april  - fredag
Påskdagen:  20 april - söndag
Annandag påsk: 21 april - måndag
Första maj: 1 maj - torsdag
Kristi Himmelsfärdsdag: 29 maj  - torsdag
Sveriges nationaldag: 6 juni  - fredag
Pingstdagen: 8 juni - söndag
Midsommardagen 21 juni - fredag
All helgons dag: 1 november - lördag
Juldagen: 25 december - onsdag
Annandag jul: 26 december - torsdag
Nyårsdagen (2026) - torsdag

Så maximerar du ledigheten 2025

2025 blir ett riktigt bra år för dig som är sugen på att maximera din ledighet. Om ni har klämdagar på din arbetsplats eller om du kan trixa med din semester är det möjligt att få ut ovanligt mycket sammanhängande ledighet under året.

Alla rörliga röda dagar inträffar nämligen på vardagar under 2025, något som inte hänt sedan 2014.  Så här gör för att utnyttja potentialen till maximal ledighet i samband med de röda dagarna.

Röda dagar i påsk

Påskdagen inträffar alltid på en söndag och påskafton på en lördag. Långfredagen är inte en röd dag, men många är lediga under långfredag och på många arbetsplatser är skärtorsdagen en halvdag. Kan du ta ledigt under hela skärtorsdagen eller tisdagen efter påskhelgen får du alltså fem dagars sammanhängande ledighet.

Första maj

Första maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag och sedan 1939 en helgdag i Sverige. Första maj inträffar på olika dagar beroende på år. Under 2025 infaller första maj på en torsdag. Något som är fördelaktigt för dig som har möjlighet att ta ut en semesterdag eller klämdag på fredagen den andra maj.

Om ovanstående gäller dig kan du alltså få ut fyra dagars sammanhängande ledighet här.

Kristi himmelsfärdsdag

Kristi himmelsfärdsdag är en annan röd dag som flyttar omkring från år till år. 2025 infaller Kristi himmelsfärd precis som första maj på en torsdag. Kan du ta ledigt på fredagen blir det med andra ord fyra dagars ledighet på raken även här.

Nationaldagen

Sveriges nationaldag, tidigare svenska flaggans dag, är sedan 2005 helgdag och en röd dag i kalendern. Att nationaldagen är röd dag är ett relativt nytt påfund. Faktum är att Sverige inte ens hade en nationaldag förrän 1983. Fram till 2005 var vi inte lediga under nationaldagen utan istället under annandag pingst.

För dig som arbetstagare är bytet mindre fördelaktigt då annandag pingst alltid infaller på en måndag medan nationaldagen flyttas från år till år. Just 2025 är emellertid ett bra år för dig som vill ta ut lite sammanhängande ledighet i och med nationaldagen.

Nationaldagen hamnar nämligen på en fredag 2025. Du får alltså ut tre dagars ledighet på en gång utan att behöva röra dina semesterdagar. I gengäld blir 2026 och 2027 mindre fördelaktiga då nationaldagen landar på en lördag respektive söndag.

Jul 2025

Under 2025 blir julen en riktig jackpot ledighetsmässigt. I år landar nämligen julen på en onsdag, något som innebär att de allra flesta får fem dagars ledighet på raken utan att göra något. Kan du ta semester på måndagen och tisdagen före jul blir det alltså nio dagar sammanhängande ledighet.

Nyårshelgen

I år ligger nyårsafton på en onsdag, det innebär följaktligen att nyårsafton precis som julafton blir på en fredag 2025. Kan du ta ut tre dagar semester måndag-onsdag innan nyår får du en hel veckas ledighet. Inte fel.

Klämdagar i anslutning till röd dag

En klämdag är kort och gott en dag som hamnar mellan två röda dagar, eller en röd dag och en vanlig helg. Under 2025 infaller exempelvis Kristi himmelsfärdsdag på en torsdag, något som betyder att fredagen den veckan räknas som en klämdag.

Det finns inget i arbetstidslagstiftningen som säger något om klämdagar. Om du är ledig på klämdagar beror alltså helt på vad som gäller på just din arbetsplats. På en del arbetsplatser är klämdagar lediga dagar, hos andra inte.

När det finns fastslagna regler kring klämdagar är det oftast något som förhandlats fram mellan facket och arbetsgivaren och specificeras i det aktuella kollektivavtalet. I en del kollektivavtal som förhandlats fram av Kommunal fastslås att den anställde har rätt till ob-tillägg under klämdagar.