Vad är likviditet?

November 4, 2024

Likviditet är ett finansiellt nyckeltal som visar företagets kortfristiga förmåga. Här går vi genom varför likviditeten är viktig och hur du kan förbättra den.

Likviditet är ett finansiellt nyckeltal som visar företagets förmåga att betala fakturor, kundfordringar och kortfristiga skulder. Av den anledningen är en god likviditet av avgörande betydelse för att företaget ska klara av sina betalningar och hantera oväntade utgifter.

Vad betyder likviditet?

Likviditet är ett företagsekonomiskt nyckeltal som avser ett företags förmåga att hantera betalningar på kort sikt. Till exempel att betala löpande fakturor, kortfristiga skulder och oväntade utgifter.

För att göra detta behöver företaget tillgång till likvida medel. Likvida medel är sin tur tillgångar som företaget kan komma åt och använda direkt. Hit räknas kontanter som finns i företagets kassa och pengar på bankkonton.

Aktier, värdepapper och andra tillgångar som företaget inte omedelbart kan omvandla till pengar räknas inte som likvida medel.

En hög grad likviditet innebär att företaget har goda möjligheter att betala löpande kostnader och oväntade utgifter utan dröjsmål.

Det betyder alltså att företaget har en god betalningsförmåga. Med en god likviditet är risken därför låg att verksamheten stannar av eller att företagets ekonomi tar skada på grund för att det inte kan betala sina skulder.

Fördelar med god likviditet

Ett företag bör sträva efter en likviditet som är tillräckligt god för att täcka löpande kostnader och eventuella oväntade utgifter. Kort sagt, att sköta sina betalningar och hålla igång verksamheten utan avbrott.

En hög grad av likviditet ger också företaget en god säkerhet. Det har helt enkelt förutsättningar att klara av de flesta tänkbara ekonomiska situationer. Till exempel att klara av att hantera skulder och sköta betalningar om en stor kund faller bort eller om en oförutsedd kostnad uppstår.

Hög likviditet stärker också företagets kreditvärdighet och gör det därför enklare att få lån och krediter till goda villkor. God likviditet inger också ett större förtroende och gör det lättare att locka potentiella investerare.

En alltför hög likviditet är däremot inte enbart av nytta. Det innebär nämligen att företaget har pengar som bara sitter på ett eller flera bankkonton istället för att investeras i verksamheten eller i tillgångar som kan ge en avkastning.

Hur beräknas likviditeten?

Det finns flera olika former av likviditet. De två huvudsakliga är kassalikviditet och balanslikviditet. Båda avser, precis som det övergripande begreppet likviditet, företagets kortsiktiga betalningsförmåga men de beräknas på olika sätt.

Kassalikviditet

Kassalikviditeten är samma sak som storleken på företagets likvida medel i förhållande till de kortfristiga skulderna. Kassalikviditeten bör som regel vara större än 1 (alltså 100 procent eller mer).

En kassalikviditet på 100 procent innebär att företagets likvida medel är lika stora som de kortfristiga skulderna.

Kassalikviditet beräknas så här:

Kassalikviditet = Omsättningstillgångar (exklusive varulager och pågående arbeten) /  Kortfristiga skulder

alternativt

Kassalikviditet = Omsättningstillgångar (exklusive varulager och pågående arbeten) /  Kortfristiga skulder x 100

Balanslikviditet

Balanslikviditeten är på samma sätt som kassalikviditeten ett mått på företagets betalningsförmåga på kort sikt. Den främsta skillnaden är att balanslikviditeten tar med värdet av företagets  varulager i beräkningen. Något som kassalikviditeten inte gör.

Det här innebär att balanslikviditet är ett nyckeltal som främst är intressant för företag som har ett större varulager, exempelvis företag inom daglig- och detaljhandeln.

Inom företagsekonomi och redovisningssammanhang brukar man säga att balanslikviditeten bör vara 2 eller mer (alltså minst 200 procent).

Så här beräknas balanslikviditeten:

Omsättningstillgångar / Kortfristiga skulder (inklusive varulager och pågående arbeten) x 100 = balanslikviditet

Vad är en likviditetsbudget?

En likviditetsbudget består av en sammanställning av företagets planerade in- och utbetalningar under ett räkenskapsår. Likviditetsbudgeten ger en god bild av företagets över kortfristiga betalningsförmåga, alltså likviditeten.

Det är alltid klokt att upprätta en likviditetsbudget även om det skulle vara så att ditt företag räknar med att gå med vinst under året. Det kan nämligen uppstå situationer där det råder brist på kontanta medel i företaget under en period trots att det slutgiltiga resultatet landar på plus.

Med hjälp av en likviditetsbudget står ni förberedda för den typen av situationer och kan enklare vidta åtgärder för att undvika eller mildra dem.

Likvid och illikvid

Motsatsen till likviditet är illikviditet. En person eller en organisation, som ett företag, som är illikvid har brist på likvida medel och löper risk att inte kunna kunna betala skulder i tid. För en privatperson är tillfällig illikviditet och bristande betalningsförmåga inte nödvändigtvis ett allvarligt problem, men för företag är det betydligt viktigare.

När likvida medel saknas kan det vara så illa att varken anställda eller leverantörer får betalt. Det här medför snabbt andra negativa konsekvenser som betalningskrav och större skuldsättning. En arbetstagare som inte får betalt har exempelvis rätt att begära sin arbetsgivare i konkurs. Det är alltså i allas intresse på företaget att eftersträva god likviditet.

Förbättra företagets likviditet

Det finns flera sätt att förbättra företagets likviditet. Här listar vi några metoder som kan vara bra att ta i beaktande.

Se över företagets löpande kostnader

Ett bra första steg för att förbättra företagets likviditet är att börja med att se över kostnader och utgifter. Det är oftare lättare att skära ner på kostnaderna än att öka försäljningen, särskilt på kort sikt.

Säkerställ att du får betalt så snabbt som möjligt

Ett sätt snabbt förbättra företagets likviditet är att faktura så fort som möjligt. Du kan exempelvis ändra betalningsfristen från 30 dagar till 14 dagar när du tecknar avtal med nya kunder.

Det är också klokt att skicka ut betalningspåminnelser direkt när en faktura har förfallit. Om en kund lagt en ovanligt stor order kan du också begära att de betalar en del av beloppet i förskott.

Ett annat sätt är att använda sig av factoring. Det innebär att du säljer (eller belånar) dina fakturor till ett bolag och får betalt direkt. Många banker och finansbolag erbjuder möjligheten att sälja fakturor till dem.

Skaffa en checkkredit eller höj din limit

Ett snabbt sätt att förbättra företagets likviditet är att teckna en checkkredit. Checkkrediter fungerar enligt samma princip som ett kreditkort för företag.

Du får en övre kreditgräns (en limit) och kan sedan göra uttag upp till den gränsen. Samtidigt betalar ditt företag enbart ränta för det belopp ni belastat krediten med.

Har ni redan en checkkredit kan du kolla om det går att höja kreditgränsen. Om företaget har växt eller ökat lönsamheten eller omsättningen är det i regel möjligt att få en högre kreditgräns, ofta i kombination med bättre villkor.

Man ska dock komma ihåg att du betalar ränta för det belopp du belastat kreditlinan med. Det är också så att företagslån generellt kommer med en bättre ränta än checkkrediter och därför, i många fall, kan vara ett bättre val.

Hyr eller leasa inventarier

Undersök gärna möjligheterna att hyra eller leasa firmabilar, avancerade verktyg, maskiner och andra inventarier istället för att köpa in och äga dem själv i bolaget. Leasing kan vara ett attraktivt alternativ för bolag som befinner sig i uppstartsfasen. På sikt är det dock ofta dyrare att leasa än att äga inventarierna.

Förhandla med dina leverantörer

Ett klassiskt knep för att relativt snabbt stärka bolagets likviditet är att säkerställa att du får bra betalningsvillkor villkor från dina leverantörer. Det är alltid klokt att försöka förhandla fram så bra villkor som möjligt med leverantörerna.

Håll koll på preliminärskatten

Den preliminära bolagsskatten betalas in löpande varje månad baserat på företagets beräknade vinst under året.

Om du misstänker att bolaget kommer göra mindre vinst än den initiala uppskattningen kan du lämna in enpreliminär inkomstdeklaration och justera ner månadsbeloppet företaget betalar in till Skatteverket. På så sätt kan ni få mer pengar över i företagets kassa.  

Ansök om betalningsföreläggande om kunder inte betalar

Om en kund inte betalar trots ett flertal betalningspåminnelser kan du ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden och på så sätt få betalt.

Om ett företag går i  konkurs får borgenärerna betalt i enlighet med en turordning som regleras i förmånsrättslagen.